LI-62B01EBEECF13 LI-62B01EBEECF13
top of page

Hogere prijzen maar lagere vergoedingen

April doet wat ie wil maar van mei wordt niemand blij…


Gasprijzen lopen op. Kolenprijzen lopen op. Aantal uren met negatieve prijzen loopt op. Balanceringsvergoedingen gaan omlaag maar noodvermogen afregelen bereikt bijna een record.


Nagenoeg alle producenten van hernieuwbare energie passen hun biedstrategieën aan.


Hierdoor het TenneT nauwelijks regelvermogen onder de knoppen wanneer de zon en beetje schijnt waardoor de onbalansprijzen hartstikke negatief worden tijdens dat soort uren.

En wanneer producenten reageren op de onbalansprijs, doen ze dat niet geleidelijk maar meteen met vol vermogen. Hierdoor moet TenneT steeds vaker schakelen en ontstaat vaker regeltoestand 2.



En zien we dit nu vooral met zon en wind, wacht maar tot de thuisbatterij doorbreekt die wordt ingezet op de passieve onbalans, zoals die van Zonneplan. Ook zij houden volgens hun live-data geen enkele rekening met het net en laden of ontladen iedere keer met vol vermogen.


Wanneer er geen regulering komt op de inzet van thuisbatterijen, zijn de netproblemen binnen nu en twee jaar groter dan ze na tien jaar groei van zonnepanelen zijn.


Kortom: de energierapportage staat weer online en alle dynamische en interactieve grafieken vind je op https://profiteia.io/#/reports/outlook


Oh ja. Ik vertrek richting het Noordpoolgebied, dus ben er even niet. Half juni ben ik terug. Dan nog even twee weken veel trainingen geven en dan twee maanden focus op de commerciële lancering van Profiteia (dat mooie dataplatform dat ik tijdens de trainingen altijd laat zien), de update van het handboek verdienmodellen batterijen én een nieuw trainingsconcept. Maar in juli stuur ik sowieso nog even de energierapportage over juni.


Kolen

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende kolenprijzen, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven), de maandsettlements (rechtsboven) en de ontwikkeling van de frontmonthprijs (onder), zeg maar de ontwikkeling van de spotprijs.

De forwardprijzen zijn deze maand bijna 15% gestegen en de spotprijs net geen 14%. De stijging van de spotprijzen zijn hiermee lager dan de stijging van de Europese spotgasprijs TTF. De stijging van de forwardprijzen is echter hoger door het feit  dat de ontwikkeling van een speciale kolenvervoersweg in de Indonesische provincie Jambi verder is vertraagd tot en met december 2024.


Gas

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende gasprijzen, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven) en de ontwikkeling van de frontmonthprijs (rechtsboven). Daaronder zie je de ontwikkeling van de Nederlandse gasvoorraad (midden links) en het binnenlands gasverbruik (midden rechts) en daaronder de wereldwijde gasprijzen (linksonder) omgerekend naar Euro per MWh en de ontwikkeling van de wereldwijde gasprijzen (rechtsonder).

De forwardprijzen voor de TTF zijn deze maand bijna 14% gestegen terwijl de spotprijzen ruim 25% zijn gestegen. De oorzaken zijn divers, zoals onderhoud in Noorwegen, het mogelijk wegvallen van nog een beetje Russisch pijpleidinggas en vertraging bij de in aanbouw zijnde Amerikaanse Golden Pass LNG-terminal waardoor de oplevering is vertraagd.


Helaas hebben we na een (wederom) milde winter en (tot nu toe) koel voorjaar / koele zomer. Qua temperatuur en zoninstraling zitten we dit jaar onder de norm.


Emissierechten

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende prijzen voor emissierechten, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven), de maandsettlements (rechtsboven) en de ontwikkeling van de frontmonthprijs (onder), zeg maar de ontwikkeling van de spotprijs. 

Sinds het dieptepunt dit jaar op 23 februari zijn de emissieprijzen aan een gestage opmars bezig. Met een prijs net boven de € 75 per ton, is de prijs sinds 23 februari met 50% gestegen. Nog steeds te laag om verduurzaming van de industrie goed te stimuleren maar de prijzen zijn in ieder geval weer stijgend.


Elektriciteit

In de onderstaande grafieken zijn de ontwikkelingen weergegeven van de verschillende elektriciteitsprijzen, zoals forwardprijzen voor levering van hele jaren (linksboven) en de ontwikkeling van de maandsettlements (rechtsboven). Daaronder zie je de ontwikkeling van de EPEX-Spot day-aheadprijs (links) en de ontwikkeling van de verrekenprijzen onbalans (rechts).

Door de hoge correlatie met de gasprijzen, zijn de elektriciteitsprijzen ook gestegen. De forwardprijzen zijn bijna 19% gestegen en de moving forward day-aheadprijs zit inmiddels op € 66,- per MWh.


De teller van uren met negatieve prijzen staat per 31 mei op 166, mede te danken aan de monsterscore van 74 uren met negatieve prijzen in mei. Daarmee is het vorige record (65 uren in juli 2023) verpulverd.


Balancering

Onderstaande grafieken tonen (boven) de maandelijkse capaciteitsvergoedingen (van links naar rechts) FCR en aFRR en mFRRda op- en afregelen op basis van 1 MW.

Daaronder zie je de activeringsvergoedingen per MWh, de spreads op de day-ahead, intraday en passieve onbalans en de relatieve verdeling van de vier regeltoestanden.

Deze maand hebben we een unicum. Voor het eerst ooit is op maandbasis een hogere capaciteitsvergoeding betaald voor mFRRda afregelen (noodvermogen) dan voor aFRR afregelen. Op dagbasis is dit al tien keer eerder voorgekomen (gros dit jaar) en nu dus voor het eerst ooit op maandbasis. De enige keer dat op dagbasis een hogere vergoeding is betaald, was op 17 juli 2022, midden in de energiecrisis.


Iets anders dat opvalt, is het effect van weer op de FCR-prijzen en de impact van de gasprijs op de capaciteitsvergoedingen. Je ziet beide in de grafieken hieronder.


Congestie

De regionale netbeheerders zijn hard aan de slag met congestie. Helaas nog niet meer veel succes. Hieronder zie je de performance metrics van GOPACS. GOPACS is het platform van de netbeheerders om congestieproblemen te voorkomen dan wel op te lossen.


Dit jaar is er pas 3.420 MWh verhandeld. Totale spreadwaarde iets meer dan twee miljoen euro.


Onder de performance metrics zie je een paar transacties op dagbasis. Voor Enexis is dat vandaag 1.1 MWh. Wanneer we echter kijken naar de verzoeken die Enexis heeft ingediend, dan is dat slechts een fractie van hun behoefte. CSP-ers én aangesloten moeten dus flink aan de bak. Daarom is het goed dat binnenkort de deelnameverplichting in werking treedt voor aansluitingen vanaf 1 MW.


Nieuws


Terugleveren? Betalen!!



Altijd windenergie:

 

 

 

986 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page