De energiemarkt is nog steeds nerveus. Door het uitblijven van de Duitse certificering voor Nord Stream 2 is de gasprijs weer opgelopen. Het regeerakkoord van de nieuwe Duitse regering zorgde afgelopen week voor een nieuw record van de CO2-prijs. Het gevolg is dat de elektriciteitsprijzen nog steeds oplopen. Niet in de laatste plaatst doordat 70% van de Nederlandse elektriciteit op dit moment met gasgestookte centrales wordt opgewekt.
Ondanks het feit dat de EPEX-Spot Day-Ahead prijs blijft stijgen, is de onbalansmarkt aan het normaliseren. De FCR-vergoeding is in november gehalveerd ten opzichte van oktober. Bij de aFRR zien we ook een flinke daling maar wel met grote verschillen tussen de aFRR-up (bijna een derde lager) en de aFRR-down (ruim tweederde lager).
Dat de Day-Ahead-prijzen blijven stijgen, is logisch. Het is koud, er is weinig zon en nog steeds weinig wind. Het is vroeg donker, de vraag is hoog en de elektriciteitsproductie komt vooral uit gas- en kolengestookte centrales. Dus hoge prijzen, want gas en kolen zijn momenteel erg duur, net als de emissierechten die ingekocht moeten worden om de CO2-uitstoot af te kopen.
Maar de onbalansvergoedingen worden juist iets lager.
Enerzijds wordt dit veroorzaakt doordat de hoge prijzen nieuwe aanbieders van regelvermogen aantrekken. Denk hierbij aan de deal die Vattenfall met Nobian heeft gesloten om 40 MW van hun chloorfabriek in te zetten voor regelvermogen. Denk ook aan nieuw batterijvermogen dat recent gerealiseerd is of binnenkort gerealiseerd wordt, zoals de Giga Storage batterijen Rhino en Buffalo. Of denk aan de pilot van NewMotion om regelvermogen uit hun laadpalen te leveren.
Anderzijds raakt de markt meer gewend aan de volatiliteit en onzekerheid en wordt door duurzame energieproducent inmiddels meer gebruikgemaakt van curtailment. De markt is beter in forecasting, juist dankzij de volatiliteit, onzekerheid en het uitblijven van duurzame energieproductie de afgelopen maanden.
Is de piek voorbij of moet het ergste nog komen?
Voor de Day-Ahead-prijzen hoeven we niet te verwachten dat die de komende tijd gaan dalen. Onder druk van de gas-, kolen- en CO2-prijs zullen de Day-Ahead prijzen de komende maanden verder oplopen, zeker wanneer we een strenge winter krijgen. Maar in het voorjaar gaat het draaien. Dankzij meer zonne- en windenergieproductie zullen de Day-Ahead-prijzen dalen en vooral in de weekenden en op feestdagen weer uren achtereen negatief zijn. Tegelijkertijd zien we de vergoedingen op onbalansmarkt dan weer oplopen doordat de productie van duurzame energie helaas nog steeds grillig verloopt en lastig voorspelbaar blijft.
コメント