De energiemaandrapportage staat weer online. Eén van de onderwerpen is curtailment. Afgelopen donderdag tijdens de Renewable Electricity Trading Summit van Solarplaza werd dit haarfijn uitgelegd.
Tijdens de summit heb ik gesteld dat curtailment van zonne-energie voor 2030 meer oplevert dan de productie van zonne-energie zelf. Met andere woorden: op jaarbasis verdien je straks meer met afschakelen dan met produceren. In eerste instantie was niet iedereen dat met me eens.
Later op de middag kwam een presentatie van Sunnic en daarin werd getoond hoe zij omgaan met het optimaliseren (lees afschakelen) van hun zonneparken. De hele strategie en uitvoering werd uitgelegd en aan het eind vroeg ik de presentator hoeveel hij extra had verdiend. Zijn antwoord: ”We hebben met vijf dagen curtailment en intraday-optimalisatie meer verdiend dan met vijf maanden productie. Dus meer verdienen met curtailment dan met productie gebeurt nu al. Je hoeft niet te wachten tot 2030.”
In deze maandrapportage ga ik iets dieper in op de merit order en prijsvorming en wat allemaal invloed heeft op die prijsvorming, zoals het weer (zon en wind).
Eén van de andere zaken naast het weer, is het klimaat. Want ook nu hebben we net zulke lage waterstanden als vorig jaar.
En om je herinnering een beetje op te frissen: vorig jaar hadden we in augustus de all-time-highs van de verschillende energieprijzen te pakken.
En ja, dat kwam uiteraard door de inval van Rusland in Oekraïne en alle spanningen rondom gasleveringszekerheid. Maar het kwam ook door de lage waterstanden.
Door de lage waterstanden moest Frankrijk, normaal de grootste exporteur van elektriciteit naar de rest van Europa, een aantal van haar nog werkende kerncentrales afschakelen. Doordat veel kerncentrales in Frankrijk in onderhoud waren, lag Frankrijk zelf aan het importinfuus en door de lage waterstanden moest Frankrijk nog meer afschakelen en dus nog meer importeren.
Noorwegen maakte toen ook bekend haar elektriciteitsexport uit waterkrachtcentrales naar Europa te stoppen omdat hun waterreservoirs nog maar voor de helft gevuld waren.
Dit gevaar ligt weer op de loer voor komende maanden en ten opzichte van het laagste niveau dit jaar op 1 juni van € 23,10 per MWh is de frontmonthgasprijs met € 35,19 per MWh inmiddels alweer 52% gestegen.
Omdat de marktprijs elektriciteit vaak nog wordt bepaald door de gasprijs, zullen we vooral overdag grotere prijsverschillen gaan zien tussen de ochtend, middag en avonduren. Tenzij we overdag massaal de airco’s aanzetten, want dan blijven ook in de middaguren de prijzen hoger.
Je vindt de energierapportage hieronder. Volgende maand geen maandrapportage wegens vakantie.
Kan iemand duiding geven aan de verschillen tussen "curtailment en intraday-optimalisatie" in dit artikel? Intraday-optimalisatie lijkt uitschakelen op de 15-minuten beurs (handel tot 5 minuten voor levering), curtailment lijkt een synoniem voor afschakelen in het algemeen.
Wat zou de Sunnic-spreker bedoeld hebben met de "5 dagen"? Ongeveer 5x24=120 (oftewel 480 kwartier) afschakelen binnen de genoemde productieperiode van 5 maanden?
Wordt de productie daarbij ook intraday verhandeld, of juist anders?
Kan je met wijkbatterijen dan de benodigde energie tijdelijk opslaan om later in de dure periode te gebruiken en daarmee wijkgericht een neutrale eenheidsprijs verkrijgen?